Informatie voor patiënten

Achtergrondinformatie over het onderzoek

Er zijn verschillende soorten pufjes en medicijnen voor de behandeling van COPD. Luchtwegverwijders zijn de meest voorgeschreven medicijnen bij mensen met COPD. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen zich meer ontspannen, waardoor de luchtwegen zich verwijden. Hierdoor ademt u gemakkelijker. 

 

Soms kan een patiënt met de diagnose COPD, ook tekenen hebben waarbij de huisarts kan denken aan astma. Dit betekent niet dat de patiënt astma heeft. De huisarts kan de medicatie hier wel op aanpassen, door naast de luchtwegverwijders ook een ontstekingsremmer voor te schrijven. Ontstekingsremmers bestrijden de ontstekingen in de longen. Hierdoor reageren de longen minder heftig op prikkels en heeft u minder last van uw klachten.

 

Zoals u misschien wel weet, zijn er veel verschillende pufjes die gegeven kunnen worden bij COPD. Er zijn pufjes met alleen luchtwegverwijders, maar er zijn ook pufjes met luchtwegverwijders én een ontstekingsremmer. De Trimbow inhalator is zo’n pufje waarin zowel luchtwegverwijders en een ontstekingsremmer zit.

Het doel van het onderzoek

Het doel van het TRACKER onderzoek is om te kijken of het Trimbow pufje beter werkt dan pufjes met alleen luchtwegverwijders. Tijdens het onderzoek wordt onderzocht of de algehele gezondheid (lichamelijk en geestelijk) verbetert. Daarnaast onderzoeken we ook voor welke patiënten het Trimbow pufje het beste werkt.

Goedgekeurde pufjes

Alle pufjes die in dit onderzoek worden gebruikt, zijn door de Nederlandse overheid goedgekeurd (“geregistreerd”) voor de behandeling van COPD. Huisartsen kunnen deze pufjes dus al op recept voorschrijven.

 

Wilt u meer informatie over wat deelname aan het onderzoek precies inhoudt? Klik dan op de blauwe knop.